Potraviny, ktoré si odopierate, ale na vaše zdravie majú pozitívny vplyv
Šampanské zlepšuje pamäť
Podľa štúdie University of Reading v Anglicku vám môže pitie jedného až troch pohárov šampanského týždenne zlepšiť vašu pamäť. V štúdii vedci nechali potkany konzumovať s ich potravou aj malú dávku šampanského. Po šiestich týždňoch pravidelnej konzumácii šampanského zistili, že potrebné bielkoviny na zlepšenie krátkodobej pamäte sa u potkanov zdvojnásobili. Dvakrát na zdravie!
Korenisté jedlá znižujú riziko rakoviny a srdcových chorôb
Ak máte radi čili a korenisté jedlá, nemusíte sa obmedzovať s ich konzumáciou. Obsahujú totiž látku kapsaicín, ktorá sa používa ako liek proti bolesti, infekciám, stimuluje obličky, srdce a pľúca. V čínskej štúdii sa zistilo, že ľudia konzumujúci korenisté jedlá a čili majú nižšie riziko úmrtia na srdcové choroby a rakoviny.
Čokoláda pomáha kognitívnym funkciám
Štúdia publikovaná v časopise Appetite zistila, že pravidelná konzumácia čokolády zlepšuje naše kognitívne schopnosti. Inými slovami jedzte čokoládu a buďte v strehu!
Červené víno je dobré na srdce
Antioxidanty (flavonoidy), ktoré sa vyskytujú v červenom víne preukázateľne znižujú riziko srdcových ochorení. Znižujú v krvi zlý cholesterol a zvyšujú produkciu cholesterolu prospešného pre naše zdravie. Víno je v obmedzenom množstve zdravé pre naše srdce.
Stredomorské jedlá znižujú riziko Alzheimerovej choroby
Stredomorský spôsob stravovania je bohatý na zeleninu, ryby a zdravé tuky. Taktiež preukázateľne znižuje riziko Alzheimerovej choroby, rakoviny prsníka a srdcových chorôb.
Komentáre